Elokuvateollisuus on jo vuosikymmenten ajan tuottanut ihmisten iloksi valtavan määrän valkokankaalla nähtäviä tarinoita, eikä loppua ole näkyvissä. Hollywood, tuo legendaarinen Yhdysvaltojen oma elokuvatuotantoyksikkö, on niistä paitsi vanhin, myös tällä hetkellä suurempi kuin koskaan. Koronapandemia on saattanut hieman hidastaa elokuvien tekoa, mutta ei ole estänyt tätäkään taiteen muotoa. Mutta onko amerikkalainen filmiteollisuus koskaan kuvannut täällä meillä Pohjolassa omaa tuotantoaan? Kyllä vain. Näitä elokuvia on melkoisen monta, mutta lähdemme nyt tarkastelemaan niistä neljää. Suomessa kuvattavien ulkomaisten, erityisesti Hollywood-elokuvien määrä tulee pian vielä kasvamaan, sillä täällä kuvaaminen on yhä suositumpaa sekä koronaturvallisuuden että poliittisten aspektien takia. Mutta katsotaanpa nyt muutamaa jo kuvattua, kuuluisaa elokuvaa.

Tohtori Zhivago

Melko luonnollista oli aikoinaan kylmän sodan aikaan, ettei Neuvostoliittoon sijoittuvia amerikkalaisia jännäreitä voinut lähteä kuvaamaan autenttisille kuvauspaikoille. Siksipä Suomi oli sopiva leikkimään vara-Neuvostoliittoa. Ilmeisen hyviä paikkoja olivat Helsingin eri kaupunginosat, erityisesti Senaatintori ja sen ympärillä olevat korttelit, sekä Suomenlinna. Mutta myös niinkin kaukana pääkaupunkiseudusta kuin Joensuussa on kuvattu Hollywood-spektaakkelia.

Nimittäin “Tohtori Zhivago”, romanttinen sotadraamaelokuva joka perustui Boris Pasternakin romaaniin, kuvattiin vuonna 1965 Joensuussa sekä sen ympäristössä. Tällöin Suomi toimi Siperian kulissina. Elokuvan pääosissa oli sen ajan todella nimekkäitä näyttelijöitä, kuten Julie Christie, Omar Sharif ja Geraldine Chaplin. Kuvauksia varten muuan muassa kaivettiin kilometrikaupalla juoksuhautoja, rakennettiin rautatietä ja piikkilankaesteitä, sekä tehtiin siperialaisasumuksia. Monen monta joensuulaismiestä sai osan kuolevana partisaanina, ja koululaiset taas nälkäisinä siperilaislapsina. Elokuvana “Tohtori Zhivago” oli menestys viisine Oscareineen ja kriitikoiden ylistyksineen, mutta ohjaaja David Lean valitteli yhtä kaikki sitä kuinka pöyristyttävän kallista Suomessa oli tehdä elokuvaa!

Punaiset (Reds)

Tämän vuoden 1981 historiallisen draamaelokuvan on ohjannut ja tuottanut kuuluisa näyttelijä Warren Beatty, ja hän myös näytteli siinä pääosan. Elokuva kertoo silminnäkijän tarinan Venäjän vallankumouksen ajoista vuonna 1917, ja keskittyy John Reediin, yhdysvaltalaiseen toimittajaan ja liberaalisosialistiin, joka kirjoitti tapahtumista kirjan. Elokuvan rooleissa vilisee Beattyn lisäksi Hollywoodin todellisia tähtiä, kuten Jack Nicholson, Diane Keaton ja Paul Sorvino, ja se sai aikanaan kolme Oscaria ja kaksi BAFTA-palkintoa.

Mielenkiintoiseksi elokuvan tekee paitsi se, että siinä tapahtuva lokakuun vallankumousosuus kuvattiin Helsingissä Senaatintorilla, myös se, että tarina sijoittuu osittain Suomeen. Kun Jack Reed eli häntä esittävä Warren Beatty matkaa Neuvostoliittoon juuri Suomen halki, tämä jää kiinni ja joutuu vankilaan Suomenlinnaan. Muutamia kohtauksia kuvattiin myös Kokkolassa, Kemijärvellä ja Rovaniemellä. Myöskin jokunen suomalainen näyttelijä pääsi esiintymään “Punaisissa” pienissä rooleissa, esimerkkinä Åke Lindman. Kaiken kaikkiaan tämä historiallinen draama on kestänyt hyvin aikaa, ja sitä on näytetty Suomen televisiossakin aika ajoin.

Gorkin puisto

Gorkin puisto

Tässä vuonna 1983 valmistuneessa elokuvassa Helsinki sai käydä Moskovasta; Kansallismuseon torni oli kuin itse Kreml punaisine tähtineen, ja esikaupunkeina toimivat betonikolossit Itä-Pasilassa. Kaisaniemi taas markkeerasi Gorkin puistoa; ei tarvittu muuta kuin jättikokoinen Lenin-juliste talon seinälle. Tämä trilleri ei saanut mainittavaa suosiota etenkään kriitikoiden keskuudessa, eikä kahminut Oscar-palkintoja, vaikka pääosissa oli maineikkaita tähtiä kuten William Hurt, Lee Marvin ja Brian Dennehy.

Hanna

Yksi aivan viime vuosina osittain Suomessa kuvattu ulkomainen elokuva on “Hanna”, toimintatrilleri joka sai ensi-iltansa vuonna 2011. Sen pääosissa ovat kostonhimoisena CIA-agenttina Cate Blanchett, tämän ex-alaisena Eric Bana sekä viimeksi mainitun tyttärenä Saoirse Ronan, joka näyttelee nimiosaa Hannaa. Hanna on koulutettu isänsä toimesta metsästämään, varomaan kaikkea, ja ennen muuta taistelemaan: hänen päämääränsä onkin tappaa Blanchettin esittämä Marissa ja näin kostaa äitinsä kuolema. Tämä elokuva kuvattiin osittain Kuusamossa Pohjois-Suomessa, ja pientä eksotiikkaa kuvauksiin toi se, että lämpötila meni joskus jopa 33 pakkasasteen puolelle: pohjoisen todellisuutta siis aivan olan takaa.

Näiden neljän elokuvan lisäksi on Suomessa kuvattu muitakin ulkomaisia elokuvia, ja lisää on tosiaan luvassa. Lähitulevaisuudessa olisi tiedossa ainakin yksi brittituotanto sekä kaksi amerikkalaiselokuvaa. Jäämme siis jännityksellä odottamaan mitä kaikkea tuleman pitää. Sillä välin voimme ehkäpä virkistää muistiamme pitämällä vaikka elokuvaillan, teemana “Suomessa kuvatut ulkomaiset elokuvat”!

Kategoriat: Elokuva