Moni tuntee Robert De Niron Kummisetä-elokuvasta, mutta hän on paljon muutakin kuin “yhden elokuvan ihme” ja tunnetaankin valtavasta omistautumisestaan rooleilleen. Lisäksi hän ääninäyttelee ja ohjaa sekä tuottaa elokuvia.

De Niron vanhemmat saivat poikansa 1943 asuessaan New Yorkin Greenwich Villagessa, joka oli alue, jossa monet taiteilijat tykkäsivät viettää aikaa. Itseasiassa hänen vanhempansa olivat taiteilioita: äitinsä oli taidemaalari sekä runoilija ja isänsä taas taidemaalari sekä kuvanveistäjä. Hänen vanhempansa erosivat De Niron ollessa 3-vuotias, johon suuri syy oli hänen isänsä homoseksuaalisuus, josta hän oli vähitellen kertonut. De Niron koulun käyminen ei ollut reippaimmasta päästä, vaan hänellä oli vaikeuksia keskittyä ja hän ei valmistunutkaan yhdestäkään koulusta. Poika oli ujo, mutta koulussa näyttelyihin osallistuminen auttoi häntä rentoutumaan. Jo 10-vuotiaana De Niron onnistui saada rooli leijonana elokuvassa Ihmemaa Oz. Lisäksi hänen ainainen mielenkiintonsa elokuviin auttoi häntä puskemaan aloittamaan näyttelyn opiskelemisen. Sen hän lopulta aloittikin Actors Studiolla ja hänen ensimmäiseksi näkyväksi roolikseen osoittautui Brian de Palman The Wedding Party -nimisessä elokuvassa.

De Niro kokee itsensä eniten italialaiseksi, vaikka hän onkin vain neljäsosan italialainen. Hänen aksentistaan löytyy myös sävähteitä italialaisuudesta, juutalaisuudesta sekä irlantilaisuudesta. Kolme vuotta ennen avioitumistaan De Niron yhteistyö Martin Scorsesen kanssa sai alkunsa Sudenpesä-elokuvan myötä.

Vuonna 1976 De Niro avioitui Diahnne Abbottin kanssa, jonka kanssa hän sai Raphael-nimisen pojan. Liitto kesti vuoteen 1988 asti. Avioituaan Grace Hightowerin kanssa hän sai toisen poikansa Elliotin ja tyttärensä Helen Gracen. Lisäksi hänellä on entisen naisystävänsä Toukie Smithin kanssa kaksospojat Aaron ja Julian.

Robert De Nirosta ei paljon julkisuudessa kuule – ei ainakaan turhista asioista. Hän ei tykkää olla haastateltavana ja paljastaa hyvin vähän omista henkilökohtaisista asioistaan. Suurimmaksi osaksi hän taitaakin olla matkoilla. De Niro on myös hyvän ruoan ja juoman ystävä ja on osakkaana muun muassa Nobu-nimisessä ravintolaketjussa. Luonteeltaan hänen kerrotaan olevan hyvin pehmeä ja herkkätunteinen.

Robert De Niro tuli tunnetuksi Kummisetä II -elokuvasta, jossa hän esitti Vito Corleonea. De Niron roolille omistautuminen oli ihailtavaa: hän muutti itse Sisiliaan ja opetteli puhumaan paikallisella aksentilla. Vuoden 1976 elokuvassa Taksikuski hänen omistautumisensa taas näkyi siinä, kun hän ennen elokuvaa ajeli taksilla useita viikkoja ympäri New Yorkia päästäkseen sisälle hahmon päähän. Yksi hänen kehutuimmista rooleistaan on myös Jake LaMottan rooli elokuvassa Kuin raivo härkä, joka kertoo nyrkkeilijän elämästään ja siitä miten hän loittonee omista ystävistään ja perheestään. Hän lihotti roolia varten 20 kiloa ja opetteli nyrkkeilemään ammattilaisen tavoin. De Niron tapa päästä roolihahmojensa päähän ja tapa elää kuin he, oli ja on yhä edelleen jotain uskomatonta. Hän on metodinäyttelijä, kuten esimerkiksi Al Pacino on. Se tarkoittaa, että roolia varten harjoitellaan juuri sitä, mistä elokuvassa on kyse. Esimerkiksi poliisin roolia varten joku voisi opetella vaikkapa ampumaan ja olemaan aina valppaana.
Elokuvien teko ja näyttely sai jatkua myöskin 1980-luvulla, jolloin hän näytteli muun muassa elokuvissa Lahjomattomat, Mafiaveljet, Heräämisiä ja Jackie Brown. 2000-luvulla hänen elokuvansa eivät ole olleet enää niinkään taiteellisia huipputeoksia, vaan hän on tehnyt enemmän perinteisiä leffoja, kuten komediaelokuvan Last Vegas. Seassa on ollut muutenkin enemmän keskitason elokuvia. On kummallista, miksi niin taitava näyttelijä ei enää tee suurempia rooleja, mutta Robert De Nirolla on siihen varmasti tarkoituksellinen syy.

Kategoriat: Elokuva