Elokuvia on joka lähtöön ja makuun, eikä makuasioista kannata kiistellä. Mutta on asioita, joista voidaan kuitenkin olla samaa mieltä vaikka itse elokuva ei kaikkia miellyttäisikään.

Jotkut elokuvat erottuvat kirkkaasti edukseen elokuvataiteen mestariteoksina. On elokuvia jotka häikäisevät teknisellä toteutuksellaan, toisia joissa käsikirjoitus on loistava, ja niitä joiden ohjaus on kiistämättä vailla vertaa – ja elokuvia, joissa nämä kaikki ovat onnistuneesti kohdallaan.  Esimerkiksi Charlie Chaplinin elokuvat ja niiden ikiaikaiset teemat koskettavat nuoriakin katsojia edelleen, vaikka elokuvien tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen heidän isovanhempiaan ja elokuvista puuttuvat värit ja ääni.

Modernin elokuvan mestariteokset ovat elokuvia, jotka on luotu nykyaikaisella elokuvateknologialla nykyaikaisin keinoin, ja joita pidetään jollain tapaa elokuvataiteen uranuurtajina.

Lord of the Rings  – Taru sormusten herrasta

Kun ohjaaja Peter Jackson ilmoitti tekevänsä trilogian J.R.R. Tolkienin eeppisestä Taru sormusten herrasta –kirjasta, moni tiesi jo että luvassa oli jotain poikkeuksellista. Emmekä joutuneet pettymään. Elokuvat kuvattiin ennätysmäisen suurella $280 miljoonan dollarin budjetilla kahdeksan vuoden aikana, ja sen ensimmäinen osa tuli elokuvateattereihin 2001.

Elokuvat käyttivät tietokoneanimaatiota ja liikkeentallennusta täysin uudella tavalla luomaan uskomattoman todentuntuisen Gollum-taruolennon, ja tätä samaa teknologiaa on sen jälkeen käytetty useissa filmeissä. Elokuvien erikoistehosteet olivat omaa luokkaansa, etenkin trilogian toisessa Kaksi tornia -osassa.

Taru sormusten herrasta rikkoi rajoja ja ilmestyttyään se mahdollisti täysin uudenlaisia elokuvia. Sen lisäksi se osoitti, että on mahdollista kertoa suuri, eeppinen tarina elokuvan keinoin, ja moni vastaavanlainen sarja onkin nähnyt päivänvalon Jacksonin trilogian jälkeen.

The Grand Budapest Hotel

Wes Anderson ohjasi tämän elokuvan, jonka ensi-ilta oli 2014. Se vilisee persoonallisia henkilöhahmoja, tarinankerronta on moniulotteista ja visuaalisesti elokuva on kuin kirsikkakakku herkullisessa väriloistossaan. Mestariteoksen siitä tekee taidokas kuvaus, suunnittelu, sekä käsittämätön yksityiskohtien määrä. Otosten rajaus ja symmetrisyys hipoo Kubrikmaista taidokkuutta.

Avatar

Avatar on sci-fi mestariteos 3D teknologian ja tietokoneella loihdittujen maisemiensa suhteen, ja se on jäänyt historian myös yhtenä kaikkien aikojen kalleimpana elokuvana – mutta myös yhtenä kaikkein tuottoisimmista. James Cameron ohjasi elokuvan, joka sai ensi-iltansa vuonna 2009. Siihen saakka 3D oli 80-luvun hullutus, jolla ei ollut vakavasti otettavaa käyttöä muissa kuin IMAX-elokuvissa. Avatar muutti monien suhtautumisen asiaan, ja nyt katselemme VR-laseilla samantyyppisiä maisemia, joiden kehittäjät ammensivat innoitusta nimenomaan tästä elokuvasta.

The Pianist

Kiistellyn ohjaajan Roman Polanskin ohjaustyö vuonna 2003 ensi-iltansa saaneessa The Pianist –elokuvassa on todella taidokasta. Hän onnistuu kuvailemaan juutalaisvainojen ajan tunnelmia ja välittämään henkilöhamojen tunteita vähäeleisellä tavalla, jättämättä ketään kylmäksi.

The Pianist
The Pianist

Amelie

Ranskalaiset osaavat tehdä elokuvia, ja Amelie edustaa ranskalaisen elokuvan ehdotonta kärkeä raikkaudessaan ja värien hehkussa. Jean-Pierre Jeunet’in ohjaama ja Audrey Tautoun tähdittämä elokuva tuli ensi-iltaan 2001, ja sai heti innokkaan vastaanoton. Se oli ehdolla viidelle Oscar-palkinnolle, joista yksi oli paras kuvaus. Tarina on toiveikas, ja juhlistaa elämää ja rakkautta, jota reunustaa melankolia, kuten oikeassa elämässäkin.

Pulp Fiction

Elokuva joka mullisti koko elokuvateollisuuden. Vuonna 1994 Pulp Ficton oli avian erilainen kuin yksikään edeltäjistään, ja sen ohjanneesta Quentin Tarantinosta tuli hetkessä tähti. Elokuvan dialogit, aikarakenne ja kuvaus olivat yllättäviä ja jättivät lähtemättömän jäljen tehden tilaa uudenlaisille elokuville.

Tämä otos viimeisten vuosikymmenten elokuvien mestariteoksista on tietenkin vain pintaraapaisu lähinnä Pohjois-Amerikkalaiseen elokuvateollisuuteen. Mestariteoksia löytyy myös kotoisemmistakin ympyröistä, joista esimerkkinä mm. Aki Kaurismäen Le Havre tai Kauas pilvet karkaavat. Globaalin elokuvataiteen lisäksi monet animaatioelokuvat ovat viime vuosina ansainneet mestariteoksen maineen. 

Kategoriat: Elokuva