Yksi tunnetuimmista ja kansainvälisimmistä suomalaisista elokuvaohjaajista on epäilemättä Aki Kaurismäki, joka on tehnyt miltei jo 40-vuotisen uran alalla. Hän syntyi huhtikuussa 1957 Orimattilassa ekonomin ja taidemaalarin pojaksi. Veli Mika oli syntynyt kaksi vuotta ennen häntä. Nuoruutensa Aki vietti muun muassa Toijalassa ja Kouvolassa, mutta myös muilla useilla paikkakunnilla: hän oli mukana useampienkin elokuvakerhojen toiminnassa. Kankaanpään lukiosta valmistuttuaan 1973 hän alkoi opiskella tiedotusoppia Tampereen yliopistossa. 1978 hän teki kesätyöntekijän hommia toimittajana Ilta-Sanomille. Hän oli suunnitellut haluavansa tulla kirjailijaksi, mutta kiinnostus kallistui kohti elokuvia. Tampereella ollessaan hän jatkoi toimintaansa elokuvakerhoissa, oli mukana järjestämässä Tampereen lyhytelokuvajuhlia ja kirjoitti elokuviin liittyviä juttuja ylioppilaslehti Aviisiin.

Asteen enemmän Aki pääsi sukeltamaan elokuvatuotantoon, kun hänen veljensä Mika palasi Munchenin elokuvakoulusta Suomeen tekemään päättötyötään. Kyseessä oleva elokuva Valehtelija vuodelta 1981 oli Aki Kaurismäen ensimmäinen käsikirjoittama elokuva, jossa hän myös itse näytteli pääosaa. Päähenkilön nimestä Ville Alfasta saatiin idea myös veljesten perustamalle elokuvayhtiölle ja lopulliseksi nimeksi valikoitui yksinkertaisesti Villealfa. Veljekset tekivät yhdessä dokumentin Saimaa-ilmiö, lyhytelokuvan Jackpot 2 sekä koko mittaisen elokuvan Arvottomat. Näissä elokuvissa Aki oli toiminut lähinnä vain käsikirjoittajana. Arvottomat-elokuvan jälkeen ura ohjaajana sai alkaa. Hän teki elokuvan klassikkoromaanista Rikos ja rangaistus, joka oli tarina Helsingissä tapahtuneesta murhasta, siihen johtaneista syistä ja siitä, mitä siitä seurasi. Tarinaa muutettiin nykyaikaisemmaksi – esimerkiksi kirjan alkuperäinen miljöö oli 1800-luvun Pietari. Kriitikot kehuivat elokuvaa ja 70 000 katsojamäärä antoi sille suosionsa. Elokuva jatkoi Aki Kaurismäen suosituimpana elokuvana aina Mies vailla menneisyyttä -elokuvan julkisuuteen tuloon asti. Näihin aikoihin myös veljesten tiet alkoivat ottaa eri suuntaa ja yhteistyö loppui pikku hiljaa.

1990-luvulla Aki alkoi saada enemmän kansainvälistä huomiota ja suosiota Keski-Euroopassa. Noihin aikoihin hän kuvasi elokuvia myös Suomen ulkopuolella Ranskassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.

Kaurismäki oli tehnyt töitä monen eri työläisammatin parissa – hän teki muun muassa tiskaajan ja postinkantajan hommia. Hänellä siis oli omaa takaa suhde ja ymmärrys työväenluokkaa kohtaan – hassua on, että työväenluokka ja heidän elämänsä on usein keskeisenä aiheena hänen elokuvissaan. Hän kirjoittikin työläistrilogian, hänen mukaansa luuseritrilogian, joka koostui elokuvista Varjoja paratiisissa, Ariel sekä Tulitikkutehtaan tyttö. Elokuvissa näkyi ensimmäisiä kertoja Kaurismäelle tyypillinen sivullisten ja epäonnisten koettelemusten kerronta. Lisäksi hänen elokuvilleen on hyvin tyypillistä usein ja koko ajan toistuva tupakanpoltto sekä tietyllä tapaa minimalistisuus, joka tulee esille lyhyissä dialogeissa ja yksinkertaisuutena näyttelijöiden suorituksissa ylipäätänsä. Pääosissa ovat useimmiten ne tavallisimmat kansalaiset, keskiluokka, työluokka, rekkakuskit, kaupankassat tai muuten vain työttömät ja masentuneet. Elokuvien visuaalinen puoli on myös suunniteltu hyvin tarkkaan: elokuvan alustus on tehty mahdollisimman alastomaksi ja mitään tarpeetonta ei lisätä. Yksinkertaisuus ja yksityiskohdat sekä musiikin, valaistuksen, värimaailman ja valaistuksen tuoma tunnelma ovat elokuvissa erittäin tärkeitä.

Aki on kautta uransa tykännyt tehdä yhteistyötä samojen ihmisten kanssa ja esimerkiksi kaikki hänen elokuvansa paitsi yhden on kuvannut Timo Salminen. Myös moni näyttelijä on toistuvasti esiintynyt hänen elokuvissaan, kuten Esko Nikkari, Elina Salo, Markku Peltola, Kari Väänänen ja Sakari Kuosmanen. Aki lasketaan auteur-ohjaajaksi, joka tarkoittaa, että hän itse käsikirjoittaa, ohjaa tuottaa ja usein myös leikkaa elokuvansa itse. Tällaisia ovat muun muassa Quentin Tarantino ja Alfred Hitchcock.

Kategoriat: Elokuva