Miten kaikki alkoi? Olemme tottuneet siihen, että voimme katsoa näytöltä hyvin realistisia kohtauksia oli sitten kyse elokuvateatterin isosta näytöstä tai älypuhelimen pienestä ruudusta. Myös sukupolvemme vanhemmat kävivät silloin tällöin elokuvateattereissa ja seurasivat elokuvamaailman uutuuksia. Mitä tapahtui silloin, kun valokuvauskin oli vasta kehittymässä ja äänen nauhoitus oli merkittävästi vaikeampaa kuin yhden napin painallus?

Cinématographe

Elokuvauksen vanhempi nimi on ranskan kielellä cinématographe, joka puolestaan viittaa kreikan kieleen ja tarkoittaa ihmisen toimintaa saadakseen aikaan liikkuvia kuvia. Tänä päivänä termiin kuuluu elokuvataide ja elokuvatuotanto, joissa käytetään piirroksia, kuvauksia, erikoisefektejä ja joiden tulokset näytetään suurelle yleisölle. Elokuvaus vaikuttaa niin taiteeseen ja kulttuuriin kuin myös talouteen ja politiikkaan, mistä esimerkkinä ovat kielletyt elokuvat tai elokuvien seurauksena kehittyneet bisnekset. Muutenkin elokuvaus on oma talouden sektori, jossa on olemassa tiettyjä sääntöjä, tapoja ja lakeja.

Elokuvauksen Historiaa

Kaikki alkoi jo 1800-luvulla – muutaman vuosikymmenen kuluttua sen jälkeen, kun samalla vuosisadalla oli keksitty valokuvaus. Koko maailmassa kuuluisa amerikkalainen keksijä Thomas Edison yritti saada aikaan toimivan systeemin, jonka avulla voitaisiin katsoa liikkuvia kuvia näytöltä, mutta muista menestyksellisistä projekteistaan huolimatta tämä oli epäonnistunut: hänen aparaatti oli tarkoitettu liikkuvien kuvien yksityiskatseluun, minkä uskotaan olevan epäonnistumisen syy. Näin se todennäköisesti olikin, sillä tällaisen laitteen (eli nykyisen television) hinta on varmasti ollut liian kova tavallisen perheen lompakolle.

Elokuvauksen Historiaa
Elokuvauksen Historiaa

Loppujen lopuksi elokuvauksen isiksi tulivat ranskalaiset Lumiére-veljet, joista nuorempi oli keksinyt jo paremmin toimivan elokuva-aparaatin eli kinematografin ja vanhempi oli hoitanut kaikki asioiden järjestämiseen liittyvät toiminnot. Veljesten ensimmäinen elokuva näytettiin julkisesti vuoden 1895 maaliskuussa Pariisissa, mutta elokuvauksen syntymäpäiväksi sanotaan toista päivää: 28. joulukuuta, jolloin järjestettiin ensimmäinen maksullinen elokuvanäytöstapahtuma Capucines-bulevardin kahvilassa nimeltään Grand Café.

Ensimmäiset elokuvat olivat Lumiére-veljesten tekemiä ja ensimmäinen yleisölle näytetty elokuva on ollut työväen poistuminen tehtaalta. Kaikki elokuvat olivat mykkiä ja kestivät yleensä alle minuutin. Suosituimmaksi elokuvauksen alkuajan elokuvaksi tuli Junan saapuminen, ja se näytti niin realistiselta, että teki suurempaakin vaikutusta yleisöön: juna liikkui katsojaan päin ja ihmisen on ollut hyvin vaikeaa pysyä säikähtymättä hetkeksi. Jotkut nousivat penkeiltään ja juoksivat karkuun.

Taiteellinen Puoli

Tässä mainittakoon, että kinematografin keksiminen ei ollut vielä elokuvataiteen alkua. Lumiére-veljesten keksintö ei ollut heidän omasta mielestään mitään muuta kuin mahdollisuus luoda dokumentteja valokuvauksen rinnalla näyttääkseen ne jälkeläisille, kun taas toisten mielestä liikkuvat kuvat olivat vain kansan viihdytykseen tarkoitettu keksintö. Elokuvauksen suosio oli kuitenkin kasvamassa koko ajan, ja yhtenä hienona päivänä erään ranskalaisen teatterin johtaja Georges Mélies näki elokuvauksessa mahdollisuuden laajentaa teatterilavojen toimintaa ja siitä hetkestä muuttui myös ihmisten suhtautuminen elokuviin: kun aikaisemmin se on ollut vain halpaa huvia, siitä on nyt muodostunut täysin itsenäinen taiteen laji ja vuonna 1908 Ranskassa puhuttiin jo taide-elokuvista.

Pikku hiljaa elokuvaus siirtyi muihinkin maihin, ja vuonna 1915 Yhdysvalloissa ilmestyi reilut kolme tuntia kestävä elokuva nimeltään Kansakunnan synty. Vuoteen 1910 saakka elokuvia tuotettiin eniten Ranskassa ja niiden pituus on ollut alle 15 minuuttia, mutta tämä uutuus oli saanut huikeaa suosiota: vaikka sen sisältö on ollut pitkälle rasistista ja sitä seurasi sekaannuksia koko Amerikassa, elokuvan näkivät noin 100 miljoonaa katsojaa. 1920-luvun alussa alkoi kehittyä jo nykyajan elokuvatuotanto, jonka tavoista tiedämme jotain elokuvauutisista ja osaamme suunnilleen hahmottaa, miten elokuvan luominen tapahtuu.

Kategoriat: Elokuva