Elintarviketeollisuus on elintärkeä teollisuus meille ihmisille. Ilman elintarvikkeita emme voi elää, onhan meidän syötävä joka päivä elääksemme. Koska elintarviketeollisuus on meille elintärkeä teollisuuden muoto, on myös tärkeää ottaa huomioon sen toteuttaminen ja sen eri muodot. Elintarviketeollisuuden toiminnan ymmärtäminen on tärkeää. Nykyihminen on jo hyvin vieraantunut ruoantuotannosta. Kaikki tarvittavat elintarvikkeet on helposti saatavilla kauppojen hyllyiltä ilman sen suurempia pohdintoja. Nykyihminen lataa ostoksensa kätevästi ostoskärryihin ja työntää ostokset kassan läpi omaan autoonsa. Auton takakontista ostokset siirtyvät oman kodin keittiön hyllyille ja jääkaappiin. Nykyihmistä kiinnostaa lähinnä vain kauppalaskun loppusumma ja se, että onko tarjousten hinnat huomioitu kassalla. Tämä on todella valitettava tosiasia, johon olisi hyvä saada jonkinlaista muutosta. Ensin muutokset tapahtuvat ajatuksen tasolla ja sen jälkeen ehkä käytännön toimina.

Kestävälle elintarviketeollisuudella on todella tarvetta, jotta meidän planeettamme saisi elää pitkään. Toisaalta on myös tärkeää ymmärtää se, että mistä ostamamme ruoka oikein tulee ja miten se on tuotettu. Pitkällä aikajuoksulla kaikella edellä mainitulla on jonkinlainen merkitys. Ehkä lyhyellä aikavälillä tulokset eivät tule vielä näkyviin, mutta pidemmällä aikavälillä tarkastelemalla muutoksia saadaan aikaan. Nykyihmisen elämä varsinkin teollisuusmaissa on pitkälle kehittynyttä ja hyvinvointi on todella korkealla tasolla. Teollisuusmaissa ruokaa on tarjolla yllin kyllin ja yli omien tarpeiden. Ruoantuotannon vaikutuksista tehdään jatkuvasti tutkimusta, osa tuloksista päätyy lehdistöön ja osa ei. Erilaisia tutkimustuloksia on luettavissa muun muassa Luonnonvarakeskuksen sivustolta. Tutkimustuloksia lukiessaan tuloksia voi peilata vaikka omaan toimintaansa ja pohtia mahdollisia muutoksia tulevaisuuden varalle.

Miten voin toimia edistääkseni kestävää ruoantuotantoa?

Miten voin toimia edistääkseni kestävää ruoantuotantoa?

Me kaikki voimme jollain tapaa toimia edistääksemme kestävää ruoantuotantoa. Varsinkin teollisuusmaissa on paljon pohdittavaa ja mietittävää asian tiimoilta. Niin sanotut rikkaat maat voivat helposti muuttaa toimiaan ihan kansalaistasolla, koska on mistä valita ja ruokaa on yllin kyllin. Teollisuusmaissa ruokaa heitetään paljon hukkaan roskakoriin. Tämä on se ensimmäinen kohta, josta on hyvä lähteä pohtimaan asiaa. Jokainen kansalainen voi kysyä itseltään, ostanko elitarvikkeita turhaan? Olisi hyvin tärkeää globalisesti ajatellen, että ruokatuotantoa ei heitettäisi hukkaan, vaan että se saataisiin koordinoitua jollain tapaa paremmin. Ruoan poisheittäminen tarkoittaa sitä, että luonnonvaroja on käytetty hukkaan ja tuote on päätynyt kaatopaikalle käyttökelvottomana.

Jokainen ruokakaupassa kävijä voi pohtia ostamansa ruoan alkuperää. Luonnon kannalta olisi tärkeää suosia kotimaisia tuotteita. Kotimaisten tuotteiden suosimisessa on montakin hyvää syytä, esimerkiksi se, että kotimaisia tuotteita ei tarvitse kuljettaa kauppoihin kovinkaan kaukaa. Lähituotanto vähentää polttoainepäästöjä, koska tuotteiden kuljettamiseen ei tarvita tuhansia ajokilometrejä saatikka lentorahteja. Kestävälle ruoantuotannolle ylipäätään on hyvin tärkeää, että maailman saasteita saataisiin vähenemään. Ruoantuotannolle elintärkeät pellot ja metsäalueet olisi hyvä säilyttää terveellisinä myös tuleville sukupolville ja täten päästöjen vähentäinen on elintärkeää pitkällä aikavälillä. Kotimaisissa tuotteissa ei myöskään tarvitse käyttää meille ihmisille vaarallisia myrkkyjä, koska välimatkat ruoantuotannosta kauppoihin ovat lyhyet. Ruoantuotannossa käytettävät erilaiset myrkyt rasittavat myös luontoa, joka pitkällä tähtäimellä voi koitua todella negatiiviseksi asiaksi. Lausahdus «suosi suomalaista» ei siis ole ollenkaan tuulesta temmattua, vaan siinä todellakin on perää kestävän ruoantuotannon kannalta.

Ruoantuotanto kuluttaa eittämättä luonnonvaroja. On siis tärkeää pohtia, mikä on oikeasti tärkeää ja mitä voisimme muuttaa. Monissa maissa syödään lihaa suuriakin määriä henkilöä kohden. Lihatuotanto puolestaan kuormittaa luontoa monellakin tapaa. Nykyihmisen kannattaa todella pohtia, haluanko syödä lihaa päivittäin vai riittäisikö esimerkiksi viisi kertaa viikossa lihaa lautasella. Suurien lihamäärien syöminen ei ole meille myöskään terveellistä, kuten monet lääkärit tänä päivänä painottavat. Samalla nämä epäterveelliset elintavat huonontavat luonnonvarojemme elinkaarta, joten kannattaa ehdottomasti laittaa pohdintaan lihan kulutus ja tarve. Lihatuotantoa pienentämällä saadaan luonnonvarat kestämään pidempään ja ihmisten terveys pysymään paremmalla tasolla.

Kategoriat: Elokuva