Saattaa olla, ettei nimi Francis Ford Coppola soita heti kelloja päässäsi, mutta melkeinpä takuuvarmaa on, että olet nähnyt jonkin tämän miehen ohjaaman elokuvan. Hän on nimittäin eräs sekä arvostetuimmista että kiistellyimmistä elokuvantekijöistä kautta historian, ja saatat yllättyä, että myöskin moni hänen perheenjäsenistään on kunnostautunut elokuva-alalla. Mutta minkälainen mies Francis Ford Coppola oikein on? Katsotaanpa hieman mitä tiedämme hänestä.

Varhaiset vuodet

Francis Ford Coppola syntyi huhtikuun 7. päivä vuonna 1939 Detroitissa, Yhdysvalloissa. Hänen amerikanitalialainen perheensä oli taiteellinen, isä oli säveltäjä ja äiti näyttelijä, ja koko perhe oli kiinnostunut taiteesta ja kulttuurista. Siihen mennessä, kun Coppola oli kymmenvuotias, hän oli kuullut jatkuvia keskusteluja kirjallisuudesta, klassisesta musiikista ja eksistentialismista, ja kun perheeseen hankittiin televisio jo 1940-luvulla, oli sekin hyvin varhaisesta vaiheesta osa Francisin elämää. Itse asiassa, kun hän joutui juuri kymmenen vanhana polion takia vuoteenomaksi melkein vuodeksi, olivat hänen ilonaan televisio, nukketeatteri, ja isän 8-millinen elokuvakamera, jolla poika kuvasi. Aikanaan college-vuosina Coppola alkoi rakentaa koulunäytelmiin valaistuksia, eikä kauaa kestänyt, kun teatteri tempaisi hänet täysin mukaansa ja hän alkoi itse ohjata näytelmiä. Hän suoritti teatteritieteen kandidaatintutkinnon vuonna 1959. Päätettyään ryhtyä elokuva-alalle Eisensteinin elokuvan Lokakuu innoittamana, hän haki ja pääsi UCLA:n elokuvakouluun seuraavana vuonna. Siellä Coppola tutustui tuottaja Roger Cormaniin, ja pääsi toimimaan aluksi tämän assistenttina ja apulaisohjaajana.

Elokuvaohjaajan ura

Francis Ford Coppola aloitti elokuvien ohjaamisen 1960-luvun alussa, ohjaten muun muassa Finianin sateenkaaren ja Sadeihmisiä. Vuonna 1969 Coppola perusti tuotantoyhtiön yhdessä George Lucasin kanssa, ja siitä alkoikin hänen voittokulkunsa. Ensimmäisen Oscar-palkintonsa hän sai vuonna 1970 käsikirjoituksestaan elokuvaan Panssarikenraali Patton. Vuonna 1972 oli vuorossa yksi Coppolan suurohjauksista, jättimenestys, joka on myös yksi modernin elokuvan arvostetuimmista teoksista, nimittäin Kummisetä. Tämä suurelokuva tehtiin vain noin kuuden miljoonan dollarin budjetilla, ja se tuotti 245 miljoonaa dollaria. Coppolalla oli hyvin selkeät linjat ja visiot Kummisedän suhteen; hän halusi, että elokuva on mahdollisimman uskollinen Mario Puzon alkuperäisromaanille, ja hän halusi studion vastustuksesta huolimatta Brandon ja Pacinon näyttelijöiksi. Näin myös kävi, ja loppu onkin historiaa.

Seuraavaksi Coppola tuotti George Lucasin ohjaaman Svengijengi ‘62:n, joka kertoo kiehtovalla tavalla, millainen Amerikka oli ennen Kennedyn murhaa, Beatlesia ja Vietnamin sotaa. Tämä on unelmaelokuva varsinkin 1950-luvun lopun ja 1960-luvun alun rock’n’rollin ystäville.  Coppolalle hyvin henkilökohtainen ohjaustyö Keskustelu oli vuorossa vuonna 1974, ja vaikka elokuva sai kolme Oscar-ehdokkuutta ja palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisella palmulla, sen tuotto oli vaatimattomat neljä miljoonaa dollaria. Samana vuonna Francis Ford Coppola ohjasi, ensin hieman vastahakoisesti, jatko-osan Kummisedälle, joka voitti upeat kuusi Oscaria, mukaan lukien parhaasta ohjauksesta. Tämän jatko-osan menestyksen viitoittamana Coppola lähtikin tekemään kunnianhimoista ohjaustyötä elokuvan Ilmestyskirja.Nyt parissa. Tämän elokuvan tekeminen kesti paljon suunniteltua kauemmin, ja verotti jopa miljoonia Coppolan henkilökohtaisesta omaisuudesta, mutta poiki kuitenkin Kultaisen palmun ja kaksi Oscaria. Ilmestyskirja.Nyt on nostettu erääksi Coppolan arvostetuimmista elokuvista. Vielä 1990-luvulla Coppola ohjasi Kummisetä-trilogian viimeisen osan, sekä muutamia muita elokuvia, mutta on sen jälkeen keskittynyt lähinnä elokuvien tuottamiseen. Hänen perheestään on myös noussut esiin useita Hollywoodin tähtiä, muun muassa oma tytär Sofia Coppola, joka on arvostettu ohjaaja, sekä veljenpoika Nicholas Cage, jonka ura on onnistunut varsin hyvin. Voidaan todellakin sanoa, että Francis Ford Coppola on tehnyt mittavan ja upean uran, ja on eräs kiistattomista elokuvamaailman kiintotähdistä!

Kategoriat: Elokuva