Jos suhtaudut vakavasti elokuviin, täytyy sinun tutustua olennaisiin elokuvateoksiin. Olemme  laatineet listan neljästä kiistämättömästä mestariteoksesta eri maista.

Jos olet todellinen elokuvaharrastaja, olet ehkä jo nähnyt kaikki nämä, mutta ehkä vain osan. Jos olet uusi elokuvan rakastaja ja et ole vielä nähnyt kovinkaan paljon, nämä neljä elokuvaa ovat hyvä lähtökohta. Et yksinkertaisesti voi mennä vikaan näiden elokuvien kanssa, ja joku, jolla on vakava intohimo elokuvia kohtaan, suosittelemme näkemään kaikki, jossain vaiheessa.

1. Saksa – M (Fritz Lang – 1931)

Fritz Langin ensimmäinen ääniominaisuus, jonka hän kirjoitti vaimonsa Thea von Harboun kanssa, on varhainen esimerkki teknisesti toteutetusta äänielokuvasta ja siitä tuli maailmanlaajuinen menestys. Elokuva oli yksi Langin viimeisimmistä elokuvista Saksassa, ennen kuin hän lähti Yhdysvaltoihin vuonna 1933 sen jälkeen, kun hän oli tarjonnut ohjata Josef Goebblesin, joka ei ollut tietoinen juutalaisperinnöstään, natsien propagandaelokuvista.

Elokuvassa kerrotaan henkisesti sairastuneesta lapsen murhasta, jota Peter Lorre näytteli upeassa läpimurtoesityksessä. Elokuvalla on lähes dokumentäärinen ote, sillä se yksityiskohtaisesti tarkentaa poliisin menettelytapoja (käyttäen sitten uusia sormenjälkitekniikoita ja käsinkirjoituksen analyysejä). Myös ei-diegeettistä musiikkia ei ole, ja jotkut osat ovat tosiasiallisesti rikollisia todellisuudesta.

2. Italia – Polkupyörävaras (Vittorio De Sica – 1948)

Polkupyörävaras on luultavasti maailman elokuvataiteen ylemmän kaikuun kuuluva paras italialainen neorealistinen elokuva. Italian neorealismi oli toisen maailmansodan jälkeinen elokuva, joka käytti oikeita lokaatiota, ei-ammattimaisia ​​toimijoita ja käsitteli työväenluokan kovia taloudellisia olosuhteita tänä aikana.

Elokuva toimii monilla tasoilla: aikakautena, sentimentaalisena draamana, selkeänä yhteiskunnallisena kommenttina ja erinomaisena esimerkkinä neorealistisesta liikkeestä; joka syntyi välttämättömästi toisen maailmansodan jälkeen Italiassa, koska elokuvia ei voitu tehdä. Elokuvantekijöiden oli pakko kertoa yksinkertaisia ​​tarinoita, jotka koskevat sodan jälkivaikutuksia tavallisille köyhille ihmisille, samalla kun he olivat kuvanneet paikan päällä ja ammattilaisilla, jotka eivät ole ammattilaisia. Tämä elokuva sai Oscarin parhaan ulkomaisen elokuvan seitsemän vuotta ennen kuin ne virallisesti tulivat tähän luokkaan; se on niin hyvä!

3. Japani – Tokio tarina (Yasujirô Ozu – 1953)

Tokio tarina pidetään usein japanilaisen ohjaajan Yasujirô Ozun mestariteoksena. Tarina on petollisen yksinkertainen: vanhempi pariskunta matkustaa kylästä Tokioon käymään pääkaupungissa asuvien ja työskentelevien lapsiensa luona. Siellä on ilmeistä, että heidän vanhimmalla pojallaan ja tyttärellään ei ole aikaa heille, koska he ovat liian kiireisiä omien työpaikkojensa kanssa.

Tarina modernista kaupungistumisesta ja Japanin muuttuvista arvoista sodan jälkeen Tokio tarina on todella kaunis elokuva, jossa ohjaaja keskittyy tavaramerkkityyliinsä pieniin yksityiskohtiin, usein pitämällä kameran käynnissä sen jälkeen, kun näyttelijät ovat jo poistuneet kuvasta. Tämä hiljainen lähestymistapa, yhdessä staattisen matalan kuvakulman ja elokuvan hitaan vauhdin kanssa, vaikuttaa lähes meditatiiviselta kokemukselta, ja elokuva kuvaa kauniisti ajan ja ihmisen väistämätöntä kohtaloa.

Todellinen elokuvan mestariteos, Tokyo Story näyttää usein oikeutetusti äänestyksissä yhtenä parhaista elokuvista, joita on koskaan tehty. Elokuvan kaikkien pitäisi nähdä ainakin kerran elämässään.

4. Yhdysvallat – Citizen Kane (Orson Welles – 1941)

Usein mainittua suurinta amerikkalaista elokuvaa, Citizen Kane oli Orson Wellesin ohjaaja debyytti, joka hän myös tuotti, kirjoitti ja näytteli elokuvassa hänen ensimmäisessä merkittävässä roolissaan. Wellesille annettiin täysi luovuusvapaus, kun hän allekirjoitti RKO Picturesin kanssa sopimuksen vuonna 1939. Mahdollisuutensa vuoksi hän päätyi kertomaan tarinan ei-kronologisessa järjestyksessä takautumien avulla ja aloittamalla elokuvan päähenkilön kuolemalla.

Orson Welles
Orson Welles

Elokuva oli ehdolla yhdeksälle Akatemian palkinnolle, mutta voitti vain yhden niistä parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta. Ainoastaan ​​sotien jälkeen elokuva “löydettiin uudelleen”. Todella uraauurtava elokuvateos, joka on tavallaan vaikuttanut kaikkiin sen jälkeisiin länsimaisiin elokuviin, Citizen Kane on tärkein amerikkalainen elokuva, joka on koskaan tehty.

Kategoriat: Elokuva