Kymmenistä kuuluisista elokuvaohjaajista Alfred Hitchcock on se kaikista menestynein ja elokuvamaailmaa muuttanut ohjaaja. Hänen urastaan on tehty lukuisia eri lehtijuttuja, kirjoja, elokuvia sekä dokumentteja, joissa pohditaan paljon yhteyttä hänen yksityiselämänsä ja tekemiensä elokuvien välillä. Hitchcock ei itse ollut pelkkä taiteilija, vaan hän osasi viihdyttää ihmisiä ja tehdä sillä samalla rahaa. Hän laskeutuu auteur-ohjaajaksi ja esimerkiksi hänen käsikirjoituksensa olivat erittäin säännösteltyjä ja pikkutarkkoja. Niihin oli kirjattu yhtä tarkasti näyttelijöiden paikat ja asennot kuin lavasteidenkin paikat.

1899 Lontoossa syntynyt Alfred Joseph Hitchcock kuului katoliseen perheeseen, jonka kolmesta lapsesta hän oli se nuorin. Hitchcock kertoo kokeneensa olonsa yksinäiseksi lapsuutensa ajan ja korostaa isänsä omituisia ja karkeita kasvatusmetodeja. Hänen kertomilleen tarinoille ei kuitenkaan ole varmuutta: osa ihmisistä ajattelee Hitchcockin keksineen tarinoita isästään, jotta hänen elokuviensa teemat tulisi selitettyä sillä. Katolisen perhetaustan takia hän kävi katolilaista koulua ja opiskeli teknistä piirtämistä samalla. Ensin hän työskenteli mainossuunnittelijana Henley-yhtiölle ja siirtyi sitten työskentelemään Paramountin Lontoon toimistolle. Ensimmäisessä työssään hän julkaisi lyhyen mittaisia tarinoita ja toisessa työssään hän pääsi työskentelemään mykkäelokuvien pariin: hänen tehtävänään oli kirjoittaa krediitti- ja välitekstit elokuviin. Työ johti hänet elokuvaohjaaja F.W. Murnaun mukana Berliiniin avustamaan ja seuraamaan hänen tekemäänsä työtä. Hitchcockin työkuva alkoi laajentua ja ei aikaakaan, kun vuonna 1926 hän julkaisi ensimmäisen elokuvansa Vuokralainen: tänä aikana hän myöskin tutustui ja meni naimisiin apulaisohjaajansa Alma Revillen kanssa ja pari sai Patricia-nimisen tyttärensä.

Uransa alkuvaiheessa Hitchcockin elokuvat olivat hyviä, mutta eivät erittäin hyviä tai huonojakaan: siltä väliltä. Nämä elokuvat olisivat saattaneet jäädä unholaan, ellei Hitchcock olisi tehnyt menestyselokuviaan, kuten Psykoa ja Vertigoa. Tänä aikana hänen tekemistään elokuvista vain Puhtauden lunnaat -niminen elokuva sai erilaista huomiota, sillä se oli myös ensimmäinen Englannista tuleva äänielokuva. 1930-luvulla Hitchcock alkoi vihdoin löytää omaa suuntaansa ja hän julkaisi sarjan erilaisia seikkailu-/jännityselokuvia. Hänen uransa alkoi kulkea tasaisempaa tahtia entiseen verrattuna: aiemmin ainoastaan Puhtauden lunnaat ja Vuokralainen -nimiset elokuvat olivat menestyneet hyvin, vaikka hän olikin julkaissut liudan muita elokuvia. Nyt hän kuitenkin toi itsensä ihmisten tietoisuuteen julkaisemalla elokuvat Mies joka tiesi liikaa, 39 askelta, Salainen asiamies, Nuori ja viaton ja Nainen katoaa. Näiden elokuvien myötä elämä kuljetti Hitchcockin muuttamaan Yhdysvaltoihin ja hän aloitti elokuvien teon siellä. Juurikin Yhdysvalloissa tehty Rebecca-niminen elokuva toi hänelle hänen ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa, joita tuli olemaan yhteensä kuusi kappaletta.

Yhdysvaltoihin muuton jälkeen 1940-luvulla Hitchcockin tekemät elokuvat olivat vähän kaiken laatuisia – niin huonoja, erittäin hyviä kuin keskivertoisiakin. Vasta 1950-luvulla hänen tuotantonsa alkoi olla tasaisella, mutta myös korkealla tasolla. Tuolloin hän teki usean kuuluisimmista elokuvistaan: Vertigo, Vaarallinen romanssi, Takaikkuna ja Psyko.

Hänen viimeiseksi elokuvakseen jäi 1976 valmiiksi tullut Perintö, joka sai monenlaista arvostelua kohdakseen. Vuonna 1980 huhtikuun 29. päivä Hitchcock menehtyi munuaisten vajaatoimintaan ja sydänvaivoihin ja vain kaksi vuotta myöhemmin myöskin hänen vaimonsa kuoli.

Hitchcockin elokuvien tyyli oli ajoista riippumatta huippukorkea ja nerokas ja ne pystyvät yhä edelleen päihittämään nykypäivänkin kuumimmat elokuvat. Hänen elokuvansa olivat täynnä mietittyjä yksityiskohtia ja käsikirjoitukset niin tarkkoja, että kuvaustilanteissa niihin pystyi miltei täysin nojautua. Melankolia ja syyllisyyden tunne olivat elokuvissa vahvasti läsnä. Se on varma, ettei Hitchcockin kaltaista ohjaajaa maan päällä ole toistaiseksi vielä tallannut.

Kategoriat: Elokuva