Kokonaiselta nimeltään Aku Urban Louhimies lukeutuu yksiin arvostetuimpiin suomalaisiin käsikirjoittajiin, ohjaajiin ja tuottajiin. Hän asuu yhä Helsingissä ja on neljän lapsen isä. Lasten äidin, näyttelijä Laura Malmivaaran kanssa he erosivat vuonna 2009 ja avioero itsessään astui voimaan paria vuotta myöhemmin 2012.

Louhimies on opiskellut elokuvaohjausta Taideteollisessa korkeakoulussa sekä historiaa Helsingin yliopistossa. Uransa alkutaipaleella hänen tuotantonsa keskittyi lyhytelokuviin, dokumentteihin, musiikkivideoihin ja tv-sarjojen erinäisiin jaksoihin, mutta myöhemmin hän siirtyi tekemään koko mittaisia elokuvia. Paha maa, Käsky, Riisuttu mies ja 8-pallo muun muassa ovat hänen tuotantoaan.

Louhimiehen ohjaustyyli on mielipiteitä jakava, sillä hänen tyylinsä on hyvin vaativa ja raju. Näyttelijöillä on kuitenkin suuri vapaus ja samaan aikaan iso vastuu suorituksesta. Louhimies antaakin peukut improvisaatiolle, jota hän käyttää paljon elokuvissaan. Ohjaaja on tunnettu siitä, että hänen elokuvissaan näkyy aitoja ja oikeita tunteita ja tilanteita – kaikki tämä piilee Louhimiehen tavassa ohjata. Hänelle on tärkeää, että näyttelijät tuntevat toisensa ja viettävät aikaa keskenään ennen filmausta ja sen aikana. Näyttelijöitä saatetaan oikeasti yrittää väsyttää, jotta nuutunut olotila välittyisi kamerankin läpi elokuvayleisölle. Esimerkiksi Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa osa näyttelijöistä joutui punnertamaan ja kyykkimään sillä välin, kun kamera ei käynyt, jotta kuvaustilanteessa sotilaat näyttäisivät oikeasti väsyneiltä.

Louhimies on menestynyt ohjaaja, joka on palkittu Venla- ja Jussi-palkinnoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Kansainvälistä suosiota ja palkkioita ovat keränneet elokuvat Kuutamolla, Paha maa, Valkoinen kaupunki, Vuosaari ja Tuntematon sotilas. Jussi-palkintoja hän on saanut parhaasta ohjauksesta ja parhaasta käsikirjoituksesta. Venla-palkinnon hän sai parhaasta ohjauksesta TV-sarjasta Irtiottoja. Tuntematon sotilas taas keräsi Jusseja niin yleisön suosikkina kuin parhaasta leikkauksesta, äänityksestä, maskeerauksesta ja miespääosasta. Kansainvälisiä projekteja Louhimies ei ole kauheasti tehnyt, mutta vuoden 2016 ohjaus Netflixissä esitettävälle sarjalle Rebellion niitti hänelle kansainvälistä menestystä ja tunnustusta.

Louhimiehen uusin elokuva Tuntematon sotilas räjäytti potin elokuvateattereissa yli miljoonan katsojaluvullaan, presidentti ojensi ohjaajalle Pro Finlandia -mitalin ja pitkä ja rankka työ oli vihdoin takana. 2018 maaliskuussa kaikki kuitenkin muuttui, kun kahdeksan suomalaista naisnäyttelijää avautuivat Louhimiehen ohjausmetodeista #metoo -kampanjan rohkaisemina. Näyttelijät kokivat kuvauksien olleen epäinhimillisiä ja osa kuvaustilanteista miltei pakotettuja. Osa näyttelijöistä väitti, että Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa lapselle oli kerrottu hänen vanhemman kuolleen, jotta lapsi saataisiin aitoon hysteeriseen tilaan.
Pihla Viitala näytteli Louhimiehen elokuvassa Käsky vuonna 2008, jolloin hän itse oli vain 24-vuotias. Hän kertoo, että Louhimies kaatoi kahvia ja sylki hänen päällensä, jotta “maskeeraus” näyttäisi mahdollisimman aidolta. Lisäksi hän joutui syömään ruokaa, jossa oli hänen omaa oksennustaan. Osa näistä naisnäyttelijöistä ilmoitti, etteivät aio näytellä Louhimiehen elokuvissa enää ikinä. Louhimies itse otti uutiset vastaan yllättyneenä, pettyneenä sekä surullisena. Hän kertoi tuntevansa huonoa omaatuntoa siitä, että yhteistyö hänen kanssaan on ollut vastenmielistä ja sitäkin pahempaa. Louhimies kertoo kuitenkin olevansa kannustavainen sen suhteen, että nämä naisnäyttelijät avasivat suunsa ja kertoivat pahasta olostaan. Ohjaaja ei myöskään koskaan yrittänyt paeta tätä negatiivissävytteistä huomiota, vaan pyrki vastaamaan kaikkeen rehellisellä tavalla ja suoraselkäisesti. Kaikkia hänestä liikkuneita huhuja hän ei allekirjoita, vaan kokee osan jutuista olleen hieman kärjistettyjä. Kaikesta huolimatta Louhimies saapui Jussi-gaalaan kohdaten entiset työtoverinsa ja pyysi vielä kerran anteeksi julkisesti ihmisten edessä.

Kategoriat: Elokuva